Stress deel 3

Hoe is nu onze stress ontstaan ?

We ervaren steeds meer stress, niet alleen mensen die werk moeten combineren met een gezin, maar ook een groeiend aantal jongeren ervaart steeds meer stress. De oorzaken zijn divers:

  • Veel ballen in de lucht moeten houden
  • Continue verschillende rollen en taken  combineren
  • Predatiedruk
  • Keuzestress

Daarnaast maken per jaar 1 miljoen mensen een depressie door, de meest voorkomende reden van ziekteverzuim. En dan is er nog een groep die niet officieel het etiket burn-out of depressie rondloopt, maar zij hebben een soort van gejaagdheid over zich waarbij de hierboven ongezonde oorzaken aan de orde van de dag zijn. Het zijn allemaal stressgerelateerde aandoeningen.

De oorzaak van dit alles is ons verouderd stressresponssysteem dat inadequaat reageert op de stressoren die de hele dag van alle dagen op ons afkomen en daarmee de problemen veroorzaakt. Het komt doordat ons stressresponssysteem evolutionair nog niet is aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Het systeem reageert op dezelfde manier op stressoren als vroeger op de welbekende leeuw. Nadat de leeuw verdwenen, is de dreiging weg en daarmee ook het gevoel van stress. Maar bij een toenemend deel van de moderne mens verdwijnt het gevoel van stress helemaal niet, want de ene ingebeelde leeuw is nog niet verdwenen of de volgende ingebeelde leeuw dient zich al weer aan.

Zo helpen gedachten de mens niet te overleven maar maken ze juist ziek, overspannen, overwerkt, burn-out, depressief, paniekerig, angstig, piekerend, allemaal stressgerelateerde aandoeningen. Het heeft miljarden jaren van evolutie geduurd om te worden wie we zijn. Evolutie kost heel veel tijd, voordat biologische aanpassing en verandering in de omgeving een feit is ben je vele honderden generaties verder ofwel tienduizenden jaren. Dus met andere woorden, we zullen er voorlopig mee moeten leven en zelf zorgen dat we de stress in onszelf beperken. Lukt je dat zelf niet zo goed dan kan je altijd hulp zoeken, Feel Connected staat voor je klaar om met je aan de slag te gaan.

Hoop je weer snel te zien bij de volgende blog.