Visualisaties

Met een visualisatie volg je de tekst en de beelden die je er zelf bij ziet om je ergens naar toe te brengen. Het wordt ook wel “geleide fantasie” genoemd, je wordt ergens heen geleid. Op die plek kun je rust vinden of juist iets laten gebeuren. Vaak is wat je ziet symbolisch, omdat je onderbewuste zich van beelden bedient in plaats van woorden. Bij een visualisatie verleg je de aandacht van de dagelijks realiteit naar je innerlijke belevingswereld.

Opkomende zon

Gezien onze hectische maatschappij wil ik juist even stilstaan bij een visualisatie die je ontspanning geeft. De visualisatie zorgt voor de rust en focus om je aandacht naar binnen te brengen en om afstand te nemen van je dagelijkse bezigheden. Voor de volgende ontspanningsoefening kan je gaan zitten op een stoel, of rand bed. Ontspan je, adem een aantal keren diep in- en uit en laat alle gedachten los. Luister naar het bijgevoegde ‘geluidsfragment opkomende zon’, terwijl je de beelden voor je ogen laat opkomen, alsof je er helemaal in zit. Laat je volledig opgaan in de visualisatie.

Tip: Leg pen en papier klaar voor je begint met een visualisatie, dan kun je direct opschrijven  wat je hebt beleefd. Het zijn belangrijke boodschappen aan jezelf, ook al begrijp je ze misschien niet meteen. Door ze op te schrijven kun je ze later gemakkelijk terugvinden.